Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ο χώρος διαμονής

Ο χώρος διαμονής είναι το σπίτι του καναρινιού, όπου αυτό μπορεί να είναι από ένα απλό κλουβί έως μια μεγάλη κλούβα, εξαρτάται από τον αριθμό των πουλιών που μπορεί να συντηρήσει ο καθένας μας.
Έτσι λοιπόν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν πριν αποφασίσουμε να αποκτήσουμε ένα καναρίνι, είναι αν μπορούμε να του εξασφαλίσουμε ένα κατάλληλο χώρο διαβίωσης ώστε να τον θεωρεί σπίτι του και όχι φυλακή. Επιπλέον πρέπει να κατανοήσουμε ότι από τη στιγμή που αποκτήσουμε τον φτερωτό μας φίλο, αποκτούμε ταυτόχρονα και έναν νέο συγκάτοικο – με ότι αυτό συνεπάγεται -.
Ένας τέτοιος χώρος όπου το καναρίνι μας θα τον αισθάνεται ασφαλή και προστατευμένο είναι το κλουβί.
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη κλουβιών, περισσότερο κατάλληλα όμως για τα καναρίνια είναι τα μακρόστενα (ορθογώνια) κλουβιά, ο λόγος είναι ότι η αίσθηση του χώρου που έχει ο άνθρωπος αλλά και τα ζώα βασίζεται σε οριακές γραμμές που αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια, έτσι ένα ορθογώνιο κλουβί με πλευρές και γωνίες δημιουργεί ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης σε αντίθεση με ένα στρογγυλό κλουβί όπου το πουλί δεν μπορεί να αντιληφθεί που βρίσκεται γιατί όπου και να κοιτάξει το περιβάλλει ένας στρογγυλεμένος τοίχος. Έτσι τα στρογγυλά κλουβιά είναι ακατάλληλα για τα καναρίνια.
Ένα καλό κλουβί που θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα (1) καναρίνι πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 40 cm, από εκεί και πέρα όσο περισσότερα πουλιά έχουμε τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις σε χώρο. Για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχει ένα κλουβί θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε σε ένα κλουβί είναι κάτω από το συρμάτινο δάπεδο να έχει αφαιρούμενη σκάφη ή συρτάρι για να μπορούμε να το καθαρίσουμε χωρίς να υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του πουλιού, δηλαδή το κλουβί που θα διαλέξουμε πρέπει να απαρτίζεται από δύο μέρη, το πάνω μέρος το οποίο είναι από συρμάτινο πλέγμα και αποτελεί τις πλευρές, οροφή, δάπεδο και το κάτω μέρος (σκάφη) το οποίο είναι ένα δεύτερο δάπεδο συνήθως πλαστικό με ή χωρίς συρτάρι, όπου συγκεντρώνονται τα υπολείμματα της τροφής και οι ακαθαρσίες του πουλιού.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι το μέρος που θα τοποθετήσουμε το κλουβί. Το πιο σωστό μέρος για να τοποθετήσουμε το κλουβί μας είναι ένας τοίχος σε δωμάτιο με παράθυρο προφυλαγμένο από ρεύματα αέρα. Το σωστό ύψος είναι το ύψος των ματιών μας. 











                                                          κλουβί για ζευγάρωμα                           







          
                                                            Κλουβί για ένα καναρίνι



                                                    

                                                              Ακατάλληλο κλουβί