Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τα φρέσκα τρόφιμα που απαιτούνται στη διατροφή


Οποιοδήποτε φρούτο, λαχανικό ή πρασινάδα που χρησιμοποιείται για την ανθρώπινη
κατανάλωση, με εξαίρεση το αβοκάντο, μπορεί να προσφερθεί στο καναρίνι σας. Τα
καναρίνια με πολύ όρεξη τρώνε τα ώριμα μήλα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα, τομάτες και
αγγούρια που είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη, βιταμίνες και άλατα. Αυξημένης διατροφικής
αξίας είναι το αντίδι και το μπρόκολο. Το χειμώνα και το φθινόπωρο είναι αναγκαίο να
δίνουμε ωμό τριμμένο καρότο. Το καρότο εκτός από τις ορυκτές ουσίες και τις βιταμίνες  C
και Β, περιέχει και αρκετή ποσότητα καροτίνης που μετατρέπεται στον οργανισμό σε
βιταμίνη Α. Το καρότο το δίνουμε χωρίς περιορισμούς, εκτός από την πρώτη εβδομάδα της
ζωής των νεοσσών. Το προσφέρουμε χοντρά τριμμένο σε χωριστή ταΐστρα. Επίσης, πλούσια
σε καροτίνη είναι και τα φύλλα του μαρουλιού, του ραδικιού και του σπανακιού. Το
κονσερβοποιημένο βρασμένο καλαμπόκι είναι ένα ειδικά αγαπημένο και θρεπτικό στοιχείο.
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φύλλα των χορταρικών πρέπει να είναι στεγνά, επειδή
βρεγμένα θα προκαλέσουν διάρροια. Πρέπει να είναι ώριμα και να μην είναι ραντισμένα μα
φυτοφάρμακα. Τέλος, επειδή χαλάνε εύκολα (αναλόγως το είδος και τη θερμοκρασία του
περιβάλλοντος), πρέπει τα υπολείμματα να απομακρύνονται εγκαίρως.