Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ TIMBRADO

Θα χωρίσω την εκπαίδευση σε δύο φάσης.
  1. Πως το πουλί μπορεί να αναπτύξει το ρεπερτόριό του και να γίνει ένας καλός τενόρος.
Για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει, οι μαθητές μας να έχουν έναν ή δύο καλούς δασκάλους.Αν έχουμε πολλά πουλια μπορούμε να έχουμε εως πέντε. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο είναι καλός να σας αρέσει το ρεπερτόριο του να μην έχει λάθη να είναι καθαρός στη φωνή του και να είναι αργός γιατί από αυτόν θα πάρει τα στοιχεία του το κάθε πουλί μας Ένας άλλος τρόπος μάθησης είναι και το CD, όπου και εκεί πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί κυκλοφορούν  πολλά CD με λάθος φωνές.
Σημείωση: 
Το CD πρέπει να παίζει σε χαμηλή ένταση δύο φορές την ημέρα. Νωρίς το πρωί και όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει ,δηλαδή την ώρα που ηρεμούν τα πουλιά.Και η διάρκειά του να για εμένα είναι περίπου στις 4 ωρες, 2 και 2 δηλ.Επίσης μερικοί εκτροφείς  επιλέγουν συνδυασμό  CD και δασκάλων μαζί.

      2. Προετοιμασία του πουλιού για να κελαηδήσει μπροστά στον κριτή.

Με το που θα απογαλακτιστούν οι νεοσσοί θα βάλουμε τα πουλιά σε μεγάλα κλουβιά για να δυναμώσουν. Καλό θα ήταν να μπαίνουν τα αδέρφια μαζί.
Μετά το τέλος της πτερόροιας θα αρχίσουν τα μικρά αρσενικά να κελαηδάνε,σίγουρα δεν θα κελαηδήσουν όλα μαζί.Όταν θα παίρνετε   ένα ή δύο πουλάκια από την κλούβα θα βλέπετε οτι την επόμενη θα κελαηδάνε τα άλλα. Αφού εντοπίσουμε  όλα τα αρσενικά ενα μήνα και κάτι πριν τον διαγωνισμό, θα βάλουμε τα πουλάκια σε μικρά κλουβιά, δίπλα δίπλα για να συνηθίσουν μεταξύ τους και να υπάρχει η απαραίτητη ηρεμία.Καλό θα ήταν να είναι όλα σε μία ραφιέρα ώστε να μπορείτε να τα βλέπετε και να σημειώνετε τις παρατηρήσεις σας και να απομακρύνετε οποιοδήποτε πουλί βγάζει κάτι αρνητικό. Μετά από μία εβδομάδα βάλτε χωρίσματα ανάμεσα από τα κλουβιά.Μετά από δύο εβδομάδες παραμονής στα μικρά κλουβιά ξαναβάλτε τα πουλιά στις κλούβες για να ηρεμήσουν και να δυναμώσουν δίνοντάς τα μαρούλι,μήλο,βιταμίνες και άφθονα μπάνια. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνετε ανά δεκαπέντε μέρες και με διάρκεια στις κλούβες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις κλούβες μας δίνετε η ευκαιρία να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τα κλουβάκια. Το επόμενο βήμα μας είναι να ελαττωθεί ο φωτισμός και  να γίνουν οι τετράδες. Για περισσότερη αρμονία καλό θα είναι να βάζουμε αδελφάκια μαζί ή πουλιά με παρόμοιο ρεπερτόριο. Τα πουλιά θα αρχίσουν σιγά σιγά να ανεβαίνουν και να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Φτάνουμε στο τελευταίο κομμάτι της εκπαίδευσης όπου τα πουλιά δύο εβδομάδες πριν την κρίση πρέπει να είναι στις βαλίτσες τους και να αρχίζουμε να τα βγάζουμε τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα για ένα δεκάλεπτο για να κελαηδήσουν. Είναι σημαντικό να μην ξεπερνάμε τα δέκα λεπτά ακόμη και αν τα πουλιά δεν κελαηδήσουν. Καλό θα είναι να αλλάζετε τα μέρη τις εκπαίδευσης ώστε να συνηθίζουν και να προσαρμόζονται στις αλλαγές. Επίσης κάθε μέρα πρέπει να πηγαίνετε λίγο πιο κοντά για να συνηθίζουν στην ανθρώπινη παρουσία και να μην έχουν πρόβλημα μπροστά στον κριτή.
Τα πουλιά είναι έτοιμα για την κρίση και εσείς έτοιμος να ανταμειφθείτε για την δουλειά που έχετε κάνει όλο αυτό τον καιρό.